Sistemul juridic din România este o porcărie! Haideţi să-l schimbăm (II)!

Politic

În articolul nostru de ieri ajunsesem la cîteva concluzii care, în opinia noastră, reflectă superioritatea sistemului juridic anglo-saxon, cel american în particular, faţă de cel roman, practicat în România.

Ce reieşea?

1. Decizia o dau juraţii , nu judecătorul.

2. Judecătorul se ocupă doar cu observarea procedurilor care să facă procesul să fie unul corect , dar nu dă decizia. El dă sentinţa pe baza deciziei luate de juraţi. Dacă juraţii impun şi sentinţa, nu numai decizia, el trebuie să se conformeze.

Adică, mai pe româneşte, degeaba blătuieşti, şantajezi, ameninţi judecătorul, că nu dă el decizia. O dau juraţii. 12 băieţi şi fete care, pe perioada procesului, stau izolaţi de lumea exterioară. Blătuieşte-i dacă poţi!

Azi venim cu un al doilea argument care, în opinia noastră, reflectă superioritatea sistemului juridic anglo-saxon, în particular cel american.

Decizia într-o speţă oarecare devine izvor de drept. Adică. S-a judecat ceva şi, după, apeluri, paraapeluri şi răsapeluri, sentinţa a rămas bătută în cuie. Cînd apare la judecată o speţă identică, sau extrem de asemănătoare, partea de atac, procurorii , sau apărarea poate să invoce că trebuie dată o sentinţă identică. Ei spun , că speţa respectivă a fost deja judecată, s-a dat o sentinţă rămasă definitivă, procesul nu mai este necesar. Adică, autoritatea lucrului judecat. Să traducem un pic asta. Vasile Gheorghe, nume luat întîmplător, a depăşit linia continuă, a intrat în alt autovehicol şi au rezultat trei morţi. Sentinţă, 5 ani cu executare pentru omor din culpă. Şerban Huidu, aceeaşi speţă, fără nici o atenuantă, numai agravante, sentinţă cu suspendare. Carmen Păunescu, soţia poetului, aceeaşi speţă, numai agravante, sentinţă cu suspendare. Colonelul Bernevig, ceva în informaţiile armatei, aceeaşi speţă, cu o groază de agravante, Huidu şi Păunescu nu erau beţi la volan, el da, sentinţă cu suspendare. Dacă se aplica sistemul anglo-saxon acest lucru nu mai era posibil. Cazul lui Vasile Gheorghe devenea izvor de drept, iar judecătorii, în cazurile Păunescu, Huidu, Bernevig, erau obligaţi să dea aceeaşi sentinţă ca pentru Vasile Gheorghe. Fără posibilitate de blătuială, fără influenţe politice şi alte alea.

În zilele următoare vom reveni pe acest subiect. Trebuie să schimbăm sistemul juridic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *