Liberalii şi-au trecut prin Parlament guvernul, iar acesta a devenit, începînd de aseară, operaţional!
Problema e că PNL conduce un guvern legal, constituţional, dar nu un guvern legitim!Sigur, se vor găsi cititori care să întrebe cum poate fi un guvern nelegitim dacă este constituţional, doar Constituţia este principalul izvor de drept, iar preluarea puterii de către PNL s-a făcut cu respectarea prevederilor actului fundamental şi a legilor în vigoare?Da, s-au parcurs etapele prevăzute de Constituţie, da, s-au respectat prevederile legale, dar asta nu înseamnă legitimitate. Legitimitatea se obţine la urne, prin votul cetăţenilor.Acesta este motivul pentru care credem că PNL, dacă doreşte, într-adevăr, să conducă România spre o stabilitate politică inexistentă în ultimii ani, trebuie să provoace fără întîrziere alegeri anticipate.Doar acestea îi vor asigura şi legitimitatea. Legalitatea nu este suficientă!
La momentul actual avem un guvern monocolor şi, cel mai important, minoritar. Ce va putea face el? Va guverna ori prin ordonanţe de urgenţă, ori va trece legi importante prin asumarea răspunderii, adică exact ceea ce a reproşat adversarilor săi. Bazarea pe voturile ”fripturiştilor” (termen folosit între cele două războaie pentru a-i desemna pe actualii traseişti, termen mult mai sugestiv, credem noi!), provocarea de noi ruperi din partidele existente poate fi o soluţie doar dacă PNL şi-a propus sa distrugă viaţa politică. Chestia asta s-a mai întîmplat în România în perioada 1930-1938 şi s-a sfîrşit printr-o dictatură.Pentru o viaţă politică normală, partidul de guvernămînt trebuie să aibă majoritate în Parlament. Iar PNL nu o are!
Din motivele expuse mai sus, alegerile anticipate nu sînt doar o soluţie, ci şi o necesitate. Că vor fi nişte pănărămi deghizate în politicieni care-şi vor pierde mandatul de parlamentar contează prea puţin. Stabilitatea este mult mai importantă!
Deci, vor face liberalii alegeri anticipate? Îi ţine?