Evenimentele sîngeroase de la Caracal, soldate cu moartea a cel puțin două tinere, au pus pe jar o țară întreagă. Cu acest prilej a sărit chiar și în ochii celor mai puțin familiarizați cu activitatea instituțiilor de forță incompetența și nepăsarea unor reprezentanți ai STS, Poliției și Parchetului. Este clar că lucruile nu mai pot continua în acest mod, schimbările fiind absolut necesare. Din acest motiv, am pus, prin SMS, o întrebare parlamentarilor ieșeni ai PSD, ALDE, PNL și PMP: ”Care ar fi prima propunere legislativă ce ar trebui făcută, în opinia dumneavoastră, după ”cazul Caracal”?. Pînă la redactarea acestui material am primit opiniile a doar cinci aleși ai noștri, pe care le și publicăm mai jos. Despre restul nu știm ce să spunem. Sînt prin concedii, îi doare în trei litere sau, poate, așteaptă întîi poziționarea șefilor de la București pentru a zice și ei ceva, mod de gîndire obligatoriu al slugilor politice din România.
Vasile Câtea, deputat PSD:”Sigur e loc de mai bine în orice lucru sau lege inițiată!Dar acum cred că e necesar și justificat ca legea privind atribuțiile și drepturile polițiștilor , adoptată în Parlament, să fie promulgată de președinte! Lege contestată de PNL la CCR și întîrziată la Președinție!!!”
Silviu Macovei, deputat PSD:”Cazul Caracal este unul special, deosebit prin violența și gravitatea faptelor comise. Însă, a scos la iveală deficiențe majore în diferite compartimente ale autorităților. Sunt necesare cel puțin două măsuri: una imediată, de încetare a situației conducerilor interimare ale inspectoratelor județene de poliție, prin organizarea urgentă a concursurilor transparente de ocupare a posturilor de conducere, celaltă măsură, de lungă durată, presupune educație și schimbarea mentalităților mai ales în rîndul forțelor de ordine. Ei lucrează pentru cetățeni, nu pentru șefi sau persoane influente. În ce privește legislația, ea există, dar trebuie aplicată în litera și spiritul ei.”
Camelia Gavrilă, deputat PSD:”Complexitatea și gravitatea cazului Caracal implică măsuri urgente și ferme, la mai multe nivele-legislație primară, regulamente și metodologii ca aspecte legislative subsecvente/secundare, în sensul reconfigurării serviciului 112(responsabilități, proceduri, personal suficient, finanțare, softuri de localizare precisă și rapidă a apelanților etc.). De asemenea, se impune renființarea urgentă a departamentului polițiștilor de sector, cei care pot cunoaște și monitoriza zonele coordonate.”
Marius Bodea, deputat PNL: ”În anul 2019 o treime din inspectoratele județene au încă șefi împuterniciți la comandă care nu au dat concurs, drept urmare nu există garanția că corespund exigențelor acestei funcții. Același lucru se regăsește și în palierele inferioare funcției de inspector-șef.Și cum într-un sistem militarizat ordinele se respectă, putem înțelege de ce tot sistemul, de la conducătorii ”improvizați”/împuterniciți, până la structurile de mai jos este cangrenat.
În acest context, împuternicirile la comandă pe funcții trebuie stopate imediat. Toate posturile trebuie ocupate prin concurs.
Propunerea mea legislativă este ca în loc de împuterniciri acordate pe mandate succesive de câte 6 luni să existe doar situații excepționale de împuternicire la comandă pe o perioadă de maximum 30 de zile, o singură dată, timp în care instituțiile din domeniul siguranței și ordinii publice trebuie să organizeze concursurile. Gata cu improvizațiile, sistemul de siguranță de ordine publică trebuie are nevoie de stabilitate !”.(extrase dintr-un comunicat de presă remis redacției noastre).
Adrian Pănescu, senator PSD:”În contextul teribilelor evenimente de la Caracal, consider că ar trebui luate măsuri legislative cu privire la fixarea unor protocoale care să determine modul de reacție promptă la un apel 112 într-o manieră integrată pentru instituțiile care trebuie să fie implicate:serviciul 112, Poliție, DIICOT, Procuratură. De asemenea, trebuie formulate prevederi legislative clare, care să să introducă obligativitatea actualizării și testării periodice a cunoștințelor de specialitate ale operatorilor și ale tuturor celor care au de-a face cu rezolvarea unui caz după un apel în sistemul 112.”