Părăsirea şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean de azi de către liberali atrage replica social-democraţilor , sub forma unui comunicat de presă. PSD se întreabă, printre altele, dacă este moral şi legal să-ţi încasezi indemnizaţia de şedinţă după ce o boicotezi ori de cîte ori ai ocazia. Redăm, mai jos, comunicatul de presă.
”Consilierii judeţeni PNL-deconectaţi de la problemele Iaşului!
Consilierii judeţeni PNL şi-au dat , din nou, arama pe faţă şi le demonstrează încă o dată ieşenilor că nu le merită încrederea şi voturile acordate în urmă cu patru ani. În total dispreţ faţă de responsabilitatea de ales local, liberalii din Consiliul Judeţean au ales să părăsească, astăzi, şedinţa de plen pentru un moft, după modelul: ”dacă nu faci tot ce îţi cer îmi iau jucăriile şi plec”.
Astfel, consilierii PNL, în frunte cu Romeo Vatră şi Costel Alexe, au refuzat practic să dezbată proiecte extrem de importante pentru toţi ieşenii, precum investiţiile de 500 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, destinate extinderii şi modernizării reţelor de apă şi canalizare din judeţ.Plenul Consiliului Judeţean a a discutat, astăzi, şi proiecte cu un impact imediatasupra calităţii drumurilor judeţene.Executivul judeţean nu a urmat modelul liberal de a suplimenta fără număr sumele alocate pentru diferite lucrări, ci a făcut economii la multe investiţii. Astăzi, acele sume economisite au fost alocate către o serie de drumuri care să fie reparate şi modernizate. Nici acest lucru nu a fost pe placul liberalilor.Nu i-au interesat nici măcar proiectele pentru terenul de sport din comuna Ruginoasa sau sumele alocate pentru organizaţiile neguvernamentale.
Pretextul invocat de liberali pentru a părăsi şedinţa a fost faptul că printre proiectele propuse spre discutare astăzi nu s-a aflta şi unul referitor la parcul industrial de la Leţcani. Acest aspect era cunoscut încă de la afişarea pe internet a ordinii de zi a şedinţei, deci, dacă voiau să ”protesteze”, consilierii PNL ar fi putut să nu se prezinte deloc. Liberalii au avut , însă, grijă să semneze foaia de prezenţă la începutul şedinţei, îndeplinind, astfel, condiţia formală pentru a-şi putea încasa indemnizaţiile aferente acestei luni. De asemenea, ei au ţinut să puncteze la capitolul imagine, solicitînd lămuriri publice cu privire la proiectul de înfiinţare a spitalului mobil de la Leţcani, detalii prezentate, de altfel, pe larg, de conducerea CJ, ieri.
”Înţeleg că unele subiecte ce ţin de bunul mers al judeţului sînt anoste şi plictisitoare, oar unele, poate, chiar le depăşesc capacitatea de înţelegere, dar atunci cînd au candidat pentru onoranta calitate de consilier judeţean, liberalii şi-au asumat că vor trebui să muncească pentru ieşeni, nu pentru ei.Nu poţi pleca pur şi simplu, onvocînd un pretext de doi lei, după ce ai avut grijă să te asiguri că îţi vrei primi indemnizaţia de şedinţă.
Mă întreb ce ar fi făcut dacă şedinţa era online, aşa cum au mai fost organizate pînă acum în contextul pandemiei.Se deconectau şi de la calculator, aşa cum s-au deconectat acum de la problemele judeţului? Voi propune ca cei care nu au participat la şedinţa de astăzi , dar au bifat prezenţa , să nu primească indemnizaţiile lunare.Poate aşa vor înţelege că nu poţi să pleci oricînd ai chef din plenul Consiliului Judeţean. Avem responsabilităţi. Sîntem aici să muncim, nu să facem circ şi panaramă. Înţeleg că este preluat modelul de la Bucureşti , dar trebuie să avem o limită. Vorbim despre proiecte de sute de milioane de euro. Liberalii au obligaţia să respecte ieşenii.” a declarat liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.”