De ce ”trag” consilierii locali ieşeni ai PSD pe partea lui Chirica?

Politic

Întrebarea din titlu ne-a fost sugerată de tipicul desfăşurării şedinţelor din CL Iaşi. Aleşii PSD votează ”în bloc” toate iniţiativele primarului, iar cînd acesta este atacat, de vreun opozant liberal , fac zid în jurul său, constituindu-se într-o veritabilă armată de avocaţi. Exemplu mai bun ca ultima şedinţă a CL Iaşi nu poate fi dat. Chirica nici măcar nu avea nevoie să dea răspuns declaraţiei politice a liberalului Răzvan Timofciuc. Acesta îi reproşa primarului vorbele spuse şi auzite de către o ţară întreagă relativ la românii care muncesc în afara graniţelor: majoritari sclavi şi prostituate. Au sărit, ca arşi, în sprijinul său, Surdu, Harabagiu şi ceilalţi. Dar Chirica nu mai este membru PSD. A fost exclus din partid cu ceva timp în urmă. Ceva mult timp în urmă. Şi, atunci, de unde această solidarizare cu el a consilierilor municipali social-democraţi?

Un prim răspuns ar fi acela că dacă el nu-i punea pe liste pe locuri eligibile, nu ar fi putu deveni vizibili, deoarece în mulţi aleşi social-democraţi ard la foc intens gînduri de mărire. Prezenţa în CL ar urma să fie doar o primă etapă a unei cariere politice de succes. Explicaţia ar putea fi valabilă pentru unii, dar nu pentru toţi. Îi vede cineva pe Tăutu, Sandu, Pintilei, Scripcaru , şi mai sînt, a avea vreo şansă în politica de nivel superior? Noi, nu.

S-ar mai putea zice că dacă nu-i punea Chirica pe listă ratau ocazia de a-şi completa veniturile lunare cu cîţiva firfirei. Nici aceasta nu este o explicaţie plauzibilă. Majoritatea aleşilor social-democraţi au din ce trăi, adăugînd aici şi pe cei care pot fi trecuţi în categoria bogătaşilor, cum ar fi Boca, Surdu şi Harabagiu.

Şi atunci, dacă nu recunoştinţa este motorul sprijinului pe care i-l dau lui Chirica, care este , de fapt, cauza?

Pentru cei care au interese în imobiliare e simplu de dat răspunsul. Multe din afacerile lor stau în vîrful pixului primarului. Dar pentru ceilalţi care e chichirezul?

În opinia noastră , nici unul. Au văzut că PSD Iaşi nu mai are control pe membrii săi şi face fiecare ce vrea. Mai precis, au devenit consilieri independenţi, deşi au fost aleşi pe listă de partid, că singuri nu-i alegea nici dracul!Dacă pe lista PSD pentru ”localele” din 2016 ar fi figurat, pe locuri eligibile, femeia de serviciu şi paznicul de noapte de la sediul partidului, ei ar fi fost azi consilieri şi nu ”independenţii” de azi.

Cum s-a ajuns aici? Nu e foarte greu de explicat. Totul a pornit de la ”cazul” Harabagiu. Viceprimarul a fost exclus din partid, caz în care îşi pierdea mandatul de consilier şi, implicit, funcţia de viceprimar. Harabagiu a contestat în instanţă excluderea sa şi a cîştigat. Şi totul s-a oprit aici. Deşi a fost nevoit să-l accepte în partid , PSD Iaşi nu a mai luat nici o măsură împotriva sa. Retragerea încrederii ar fi dus, automat, la părăsirea de către Harabagiu a CL şi completarea legislativului local ieşean cu următorul de pe lista PSD. Asta , însă, nu s-a întîmplat, semnal pentru consilierii locali ai PSD că ei sînt în afara oricărei sancţiuni.

Şi, uite aşa, a devenit CL Iaşi majoritar ”independent” deşi rezultatul alegerilor a spus altceva!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *