Criza politică! Cum văd parlamentarii ieşeni rezolvarea!

Politic

Sîntem în plină criză politică! O coaliţie ad-hoc formată din şase partide a răsturnat de la putere guvernul PSD în urma unei moţiuni de cenzură. Ţara, însă, trebuie guvernată şi pe mai departe. Ne-am adresat parlamentarilor ieşeni pentru a ne spune cum văd ei rezolvarea crizei. Guvern PNL? Guvern de tranziţie PSD? Alegeri anticipate? Prezentăm mai jos răspunsurile primite. Evident, nu s-au obosit toţi să răspundă. Crîşme cu program non-stop sînt destule, aşa că ţara poate să mai aştepte!

Doru Adrian Pănescu, senator PSD”PNL a iniţiat moţiunea de cenzură care a fost adoptată. În consecinţă, ar trebui să urmeze un guvern PNL.”

Costel Alexe, deputat PNL ”Ne dorim alegeri anticipate, să ne întoarcem la electorat! Dar ne asumăm cu toată convingerea şi un guvern de tranziţie PNL, ca să restartăm România şi să-i păstrăm parcursul pro-european!”

Camelia Gavrilă, deputat PSD”Momentul actual este critic, ne aflăm la o intersecţie de drumuri, opţiuni politice, variante de evoluţie pe termen scurt.Dificultatea previziunilor este dată de numărul mare de partide implicate în această ecuaţie, de istorii recente tulburi care au creat resentimente, de aici şi ideea unor imposibile alianţe. Din punctul meu de vedere, nu este logică rămînerea la guvernare a PSD, partid sancţionat, la acest moment, prin votarea moţiunii.cred că este credibilă ideea unei guvernări de tranziţie în jurul partidului Naţional Liberal, chiar în context minoritar. Vorbim de partidul care a iniţiat moţiunea de cenzură, a criticat constant guvernarea şi a dorit să se implice în conducerea ţării. Partidul Social Democrat are timpul necesar de a învăţa lecţiile de rigoare şi de a se primeni şi reconfigura în opoziţie.”

Marius Bodea, deputat PNL”PNL are capacitatea de a guverna oricînd. Are oameni pregătiţi , are program de guvernare, are planul de redresare a gravelor erori produse de guvernul instalat după alegerile generale din 2016. Fie că vorbim de un guvern de tranziţie, fie cî va fi vorba de alegeri anticipate, noi ştim ce vrem să facem:redresare fiscală, redresarea sistemului de justiţie, stimulare investiţii, debirocratizarea administraţiei, transparenţă, mari investiţii în infrastructură şi sănătate, echitate salarială şi îndreptarea derapajelor privind pensiile speciale, începînd cu cele ale parlamentarilor, dar făcînd diferenţa, spre exemplu, între pensii acordate pe nedrept şi cele militare, care sînt pensii de serviciu şi fac parte din negocierea aderării la NATO.

Oamenii ne-au acordat încredere în această perioadă să scăpăm ţara de PSD, începînd de azi, aşadar o variantă de prelungire a bolii sistemului guvernamental românesc, cu menţinerea fie şi o zi în plus a PSD la conducerea interimară a guvernului nu este o soluţie corectă.”

Silviu Macovei, deputat PSD”Răspunsul la întrebarea dumneavoastră a fost dat astăzi de votul parlamentarilor. Guvern PSD nu poate fi deoarece a fost dat jos prin moţiune de cenzură. Cel mai probabil, PNL va încerca să facă o majoritate pentru a guverna, fiindcă, nu-i aşa , Iohannis are nevoie de ”guvernul meu”. Dar, pe lîngă cei 20%, cît au liberalii, vă întreb cu cine vor face guvern? USR nu vrea să intre la guvernare, ALDE şi UDMR tocmai au fost pînă acum mai puţin de o lună. Victor Ponta a anunţat la ieşirea de la moţiune că invită PSD să facă împreună guvern. A mai rămas PMP-ul lui Băsescu. Cel mai probabil vor vrea să facă alegeri anticipate, însă mă îndoiesc că propriii parlamentari vor dori să-şi scurteze mandatul pentru a intra nepregătiţi într-o campanie electorală dură. Deşi PSD este acum în ceam neagră criză din istoria sa, eu cred că momentul reconstrucţiei începe acum, cu oameni noi, cu idei şi proiecte noi, moderne.”

Cosette Chichirău, deputat USR”USR susţine soluţia alegerilor anticipate. Numai acestea pot oferi legitimitatea necesară unui nou guvern. Ca alternativă, vom susţine un guvern minoritar PNL doar cu anumite condiţii: alegeri locale în două tururi de scrutin şi îndeplinirea condiţiilor noastre de integritate de către miniştrii noului guvern. Nu putem susţine oameni compromişi sau incompetenţi.”

 

Vasile Toma, senator PSD”Alegeri înainte de termen, odată cu cele locale. Guvern de tranziţie înseamnă prelungirea incertitudinilor şi instabilitate. Deci, trebuie instalat unguvern asumat/definitiv PNLand co.Cei care şi-au asumat dărîmarea unui guvern sînt obligaţi faţă de cetăţeni, faţă de ţară, să îşi asume guvernarea.Au dovedit că au majoritate, trebuie să fie responsabili printr-o guvernare mai bună decît cea pe care au criticat-o.PSD trebuie să treacă în opoziţie odată cu trecerea moţiunii. PSD are nevoie de opoziţie pentru a se reforma.”

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *