Nu am făcut nici un comentariu despre guvernarea liberală de la instalarea ei , în urmă cu aproape trei luni. Aşa am considerat corect. Nu ne apucăm să criticăm, sau să lăudăm, în orb. Aşteptăm ceva timp să vedem direcţiile în care se merge şi de abia apoi încercăm să ne dăm cu părerea.Deşi nici acum nu putem spune că avem o imagine clară despre ce înseamnă guvernarea PNL, credem că putem distinge cîte ceva.
În primul rînd, legea pare a deveni facultativă pentru liberalii aflaţi la putere. Mult clamata ”domnie a legii”, invocată atunci cînd se aflau în opoziţie, este pe punctul de a deveni o simplă voarbă goală. Concret, ne referim aici la legile care stabilesc majorări de pensii şi de alocaţii pentru copii. Este o întreagă dezbatere publică pe aceste teme la care particivă activ vectorii de imagine ai PNL. Ideea care încearcă a ni se transmite este că nu sînt bani pentru aplicarea prevederilor cuprinse în cele două normative aşa că, ori trebuie amînate , ori aplicate secvenţial. Domnilor , dar legile respective au fost promulgate de preşedintele României şi au fost publicate în Monitorul Oficial, moment din care ele au intrat în vigoare. Odată intrată în vigoare, o lege se aplică, nu se mai discută. Asta s-a făcut în Parlament. Liberalii, însă, se dau de ceasul morţii să întîrzie aplicarea lor. Aplicarea selectivă a legilor nu înseamnă ”domnia legii”. Legile respective sînt în vigoare, deci aplicaţi-le. Sînteţi la guvernare pentru că o importantă parte a populaţiei crede că aveţi soluţii la problemele societăţii româneşti de azi. Găsiţi-le. De scuze şi de escamotări sîntem sătui. Deja vu!
În al doilea rînd, ne împrumutăm pe ruptelea. Cu ritmicitate aproape zilnică, România se împrumută cu mari sume de bani. Dar, pentru ce ne împrumutăm? Care este destinaţia banilor? Să ni se spună. Uite, vrem să facem aia şi aia. Nimic din toate astea. Ni se spune doar că ne-am împrumutat cu o sumă oarecare. Zilnic. Şi atît!
În al treilea rînd, asistăm la o schimbare frenetică a tuturor social-democraţilor sau celor susţinuţi politic de aceştia aflaţi într-o funcţie oarecare. Cu oameni care s-au făcut cunoscuţi prin merite deosebite în domeniul lor de activitate? Nu, cu ”afiliaţi” ai PNL. Se schimbă garnitura PSD cu o alta, de astă dată PNL. Criteriul de bază rămîne tot carnetul de partid.
Cam asta vedem la o primă ocheală. Nu tu planuri , nu tu strategii, nu nimic. Mi se poate reproşa că sînt prea aspru, că a trecut prea puţin timp de la instalarea guvernării PNL şi că în curînd…Poate o fi aşa, nu zic ba. Mai avem răbdare. De treizeci de ani , tot răbdare avem. Că altceva, ioc…