Ce ştim despre originile pandemiei de coronavirus?

Externe

Oamenii de știință îşi îndreaptă atenția asupra versiunii lansate de  China asupra originilor pandemiei coronavirusului, deoarece examinează totul, de la codul genetic al virusului până la datele cu caracter proxy, cum ar fi cremăriile și căutările pe internet pentru simptomele bolii. China a respins drept „ridicol” un studiu de la Harvard Medical School care a sugerat că boala s-ar fi putut răspândi în toată țara încă din august anul trecut,  negînd afirmațiile că a încercat să acopere focarul inițial.

Mulți oameni de știință spun că proiectul studiului a fost nefolositor, dar încă pun la îndoială relatarea oficială a Beijingului despre când a apărut prima dată boala. Publicat în aprilie, cronologia din Beijing arată că cazurile de „un nou tip de pneumonie” au fost detectate pentru prima dată în centrul orașului Wuhan la sfârșitul lunii decembrie și că o nouă tulpină de coronavirus a fost identificată pe 7 ianuarie.

Studiul Harvard Medical School, publicat pe 9 iunie, a folosit imagini prin satelit ale parcărilor din Wuhan pentru a arăta un vârf în vizitele din spital începând din august 2019, cu patru luni înainte de începerea oficială a focarului. De asemenea, a identificat o creștere a întrebărilor la motoarele de căutare pentru „tuse” și „diaree” în august. Autorii acesteia au spus că încă investighează viabilitatea datelor și au recunoscut că ar putea exista explicații alternative pentru creșterile observate.

Cu toate acestea, alte câteva studii au utilizat analiza genetică a SARS-CoV-2 pentru a arăta că virusul ar fi putut să apară mult mai devreme și a provocat mai multe decese decât a spus Beijingul și ar fi putut circula luni întregi înainte ca autoritățile să ia măsuri pe 23 ianuarie. Unii pun la îndoială și consensul potrivit căruia virusul a traversat bariera speciilor din Wuhan, posibil prin intermediul liliecilor sau altor animale care sunt vândute pe piața de fructe de mare din Huanan, unde se crede că a început pandemia.

Cu puține dovezi care au supraviețuit de pe piață, care a fost închisă și curățată la începutul focarului, alte studii spun că virusul nu ar fi avut deloc originea în Wuhan. O lucrare publicată în mai de Broad Institute, o unitate de cercetare a SUA cu legături cu Harvard, a declarat că noul virus a fost deja „pre-adaptat transmisiei umane” atunci când a fost identificat pentru prima dată de oficialii chinezi în sănătate la Wuhan în decembrie, sugerând că acesta a fost deja circulând în oameni.

Cercetătorii au declarat că probele genetice ale virusului prelevat de la un pacient chinez în decembrie par să fi evoluat deja într-un mediu uman și au asemănat cu cele colectate în ultimele etape ale focarului SARS în 2002 și 2003. Mai mult, eșantioanele de pe piața fructelor de mare au fost identice cu cele găsite la pacienți, ceea ce sugerează că provin din surse umane și nu animale.

În loc să apară complet format în Wuhan, coronavirusul s-ar fi putut răspândi în altă parte înainte de a experimenta un „eveniment de blocaj” în oraș, a arătat Broad Institute. Unele studii au sugerat că inserțiile în proteina spike de pe suprafața virusului, care îi permite să se lege cu un receptor de pe o celulă umană, au făcut-o unică pentru transmisia umană.

Aceasta a determinat acuzații că virusul s-ar fi putut dezvolta într-un laborator și a fost lansat accidental – sugestii care au fost refuzate ferm de către Institutul de Virologie Wuhan, laboratorul din centrul acuzațiilor. Majoritatea experților în virusologi și boli infecțioase spun că noul virus este cel mai probabil să fi evoluat în mod natural.

Unul dintre oamenii de știință ai laboratorului din Wuhan, Yuan Zhiming, a declarat în aprilie Reuters că încă mai sunt întrebări cu privire la originile pandemiei. El a arătat studiile care arată că varianta SARS-CoV-2 care circula în Statele Unite a fost o versiune mai „primitivă” a celei din China, arătând că ar fi putut să apară prima dată acolo.

De asemenea, alte țări recapitulează decesele prin pneumonie înainte de decembrie trecut pentru a verifica dacă COVID-19 a fost cauza. Un studiu publicat luna trecută a sugerat că un bărbat din Franța a fost infectat încă din 27 decembrie, cu o lună înainte de primele cazuri confirmate ale țării. Cercetătorii italieni cântăresc și posibilitatea ca un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru din 2019 arată că virusul a ajuns mai devreme decât se credea anterior.

(reuters.co.uk)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *