Ce nu ştim încă despre coronavirus!

Externe

Au trecut doar trei luni de când rapoartele au apărut pentru prima dată din China despre un virus necunoscut care cauzează cazuri neobișnuite de pneumonie, iar oamenii de știință și experții în sănătate publică știu deja mai multe despre ea și cum funcționează decât în ​​același punct din focarele anterioare.

Dar încă sunt multe pe care nu le știu. Pe măsură ce noul coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume, iată câteva dintre cele mai importante întrebări pe care cercetătorii și medicii – precum și factorii de decizie și economiștii – încă încearcă să le răspundă:

Cât de contagios este virusul?

Virusul se răspândește de la o persoană la alta prin picături mici din nas sau gură prin tuse sau strănut, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Poate persista pe majoritatea suprafețelor până la câteva zile, astfel încât, pe lângă faptul că inhalați direct virusul, puteți fi infectat atingând ceva care a fost contaminat și apoi atingând propriul nas, gură sau ochi. Există unele dovezi că particulele de virus din fecalele unei persoane infectate pot transmite boala prin contact, dar aceasta rămâne neconfirmată.

Câte persoane sunt infectate și câte nu prezintă niciun simptom?

Până în prezent, peste 550.000 de cazuri au fost raportate la nivel mondial, dintre care peste 127.000 s-au recuperat și peste 24.000 au murit. Unii cercetători estimează că până la 80% dintre persoanele infectate nu prezintă sau numai simptome ușoare și poate nici nu știu că sunt bolnavi. Asta ar pune numărul de oameni care ar putea fi infectați în milioane. Dar avem nevoie de mult mai multe studii și teste mult mai multe pentru a închide un număr mai precis.

Este mai puțin probabil ca tinerii să moară de virus?

Oamenii mai tineri, deși sunt mai puțin vulnerabili, pot dezvolta în continuare COVID-19 – boala cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2 – suficient de sever pentru a necesita spitalizare. Cât de mult în siguranță sunt încă fără răspuns. OMS spune că persoanele în vârstă cu afecțiuni preexistente – cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul, hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de inimă – par să dezvolte boli grave mai des decât altele, în timp ce un oficial al Sănătății a declarat că rata mortalității la bărbați pare a fi de două ori mai mare decât a femeilor din fiecare grup de vârstă. Oficialii din domeniul sănătății au avertizat că oricine are aceste afecțiuni, precum și cei cu sistem imunitar slăbit, prezintă un risc crescut.

Oamenii pot fi re-infectați?

Aceasta este o întrebare cheie – și nu știm încă răspunsul. Există o serie de cazuri de posibilă „reinfecție” la pacienții recuperați. Dar majoritatea oamenilor de știință consideră că aceștia au mai multe recidive. Un pacient se poate simți mai bine și se poate testa negativ pentru virusul din nas și gât, în timp ce virusul rămâne în altă parte a corpului lor. Pacienții recuperați complet au anticorpi în sânge care ar trebui să îi protejeze de infecțiile proaspete, dar nu știm cât vor dura acești anticorpi. Cu unele virusuri, anticorpii se estompează mai repede. Chiar dacă persistă, SARS-CoV-2 ar putea suferi mici modificări în timp, așa cum fac virusurile gripale în fiecare an, ceea ce face ca anticorpii să fie ineficienți.

Mai multe laboratoare academice și companii medicale caută să producă analize de sânge pentru a afla cine a fost expus la virus și dacă unele persoane au dezvoltat imunitate. Testele serologice vor oferi, de asemenea, o imagine mai bună a întregii pandemii.

Știm când vor fi tratamente sau un vaccin?

Nu. Până în prezent, nu există vaccinuri sau medicamente antivirale specifice noului coronavirus. Tratamentul de acum se concentrează pe ameliorarea simptomelor precum asistența la respirație. Companiile din întreaga lume fac cursă pentru a dezvolta vaccinuri. Câțiva au lansat teste precoce de siguranță la oameni, dar experții spun că ar putea dura un an sau mai mult pentru a dezvolta și testa un vaccin. O altă complicație: virusurile pot muta rapid. Unii oameni de știință au identificat deja schimbări subtile de la apariția SARS-CoV-2 în Wuhan, China, în decembrie. Însă studii recente arată că virusul este relativ stabil, ceea ce sugerează că vaccinurile ar trebui să fie încă eficiente atunci când devin disponibile.

Virusul se răspândește mai lent în locurile fierbinți?

Unii experți speraseră că debutul verii va încetini în mod natural virusul. Dar Centrul European pentru Controlul Bolilor a declarat miercuri că este puțin probabil să-și diminueze răspândirea. OMS a mai spus că virusul poate fi transmis în toate zonele, inclusiv în zonele cu climă caldă și umedă.

Cât va dura pandemia?

Nu știm Acesta va depinde de o serie de factori, de la cât timp continuă să se izoleze și să evite adunările în grup până când medicamentele eficiente sau un vaccin devin disponibile. Președintele Donald Trump a declarat săptămâna aceasta că speră să „redeschidă” economia Statelor Unite până duminică de Paște, pe 12 aprilie, dar s-a confruntat cu critici conform cărora un astfel de program este prea grăbit și ar putea duce la moartea a mai multor oameni. În provincia Hubei, epicentrul izbucnirii coronavirusului din China, viața a început să revină la normal după două luni de blocare. Rămâne de văzut dacă o asemenea revenire la normal provoacă un alt focar.

Cantitatea de expunere la virus determină cât de uşor se îmbolnăvește cineva?

Virusii intră în corp și infectează celulele, folosindu-le ca fabrici pentru a face multe milioane de copii de la sine, astfel încât numărul de particule de virus care intră pentru prima dată în organism are un efect redus asupra cantității eventuale de virus din sistem. În același timp, expunerea mai frecventă crește șansa ca virusul să intre în organism în primul rând.

(reuters.co.uk)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *