Primar adevărat! Mihai Chirica ajută ieşenii să-şi îmbogăţească zdravăn cultura generală!

Politic

Dacă nu ştiţi care au fost, de-a lungul timpului, evenimentele petrecute în cursul unei zile anume, staţi fără nici o grijă, este cine să vă informeze!

Între două megaproiecte, în curs de realizare, care, acuş, acuş, vor transforma Iaşul în noul Dubai, primarul Mihai Chirica găseşte un pic de timp şi pentru a informa cititorii paginii sale de facebook ce s-a întîmplat mai demult într-o zi anume. De o pildă, azi. Ştiţi ce şi cum s-a întîmplat azi de-a lungul istorie? Nu? Ei, atunci, luaţi de aici:

”Bună dimineața! 
Iată evenimentele zilei de astăzi:

– 1834: Se naște Alexandru Odobescu, scriitor, arheolog și om politic. A fost ministru al monumentelor (1863-1864) și profesor de arheologie la Universitatea din București. Este autorul unui tratat de istorie a arheologiei și a unei monografii dedicate tezaurului de la Pietroasa descoperit în perioada profesoratului său (în 1867 organizează pavilionul românesc din cadrul Expoziției universale de la Paris, la care a fost expus și tezaurul menționat). La 10 septembrie 1870 Alexandru Odobescu este ales membru al Societății Academice Române (vechea denumire a Academiei Române), în 1873 este ales membru corespondent al Institutului arheologic din Roma, iar în 1874 este numit director al Teatrului Național din București. În 1877 apare, sub îngrijirea lui Alexandru Odobescu, volumul Istoria românilor supt Mihai Voievod Viteazul de Nicolae Bălcescu (fragmente apăruseră, tot sub îngrijirea lui Odobescu, între 1861-1863 în Revista Română). În 1879 este ales secretar general al Academiei Române. În 1880 se stabilește la Paris, pentru un an, unde îndeplinește și funcția de secretar de legație. În 1891 Alexandru Odobescu devine directorul Școlii Normale Superioare, calitate în care publică manuale școlare, printre care și unul de gramatică. A publicat studii de folclor despre cântecele Europei răsăritene, studii de istorie literară dedicate literaturii din secolul al XVIII-lea, fiind autorul unor nuvele istorice („Mihnea Vodă cel Rău”, „Doamna Chiajna”) și volume de eseuri.

– 1867: Se naște Iulian (Iuliu) Marțian, istoric, membru de onoare al Academiei Române. A fost membru pe viață al ASTREI. În zilele premergătoare Marii Uniri a condus Consiliul Național Român și a fost comandant al Gărzii Naționale din Năsăud În 1933 a devenit membru de onoare al Academiei Române.

– 1881: S-au stabilit relații diplomatice între România și Spania.

– 1897: Se naște actorul Alexandru Giugaru. A fost un renumit actor de comedie, remarcându-se în filmografie în special prin rolurile din piesele scrise de Ion Luca Caragiale, excelând și în teatrul radiofonic. În 1953 i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”, și mai apoi titlul de Artist al Poporului. Pentru activitatea sa, în anul 1964 a obținut Premiul de Stat.

– 1937 (23-25 iunie): Concurs hipic, organizat la Londra cu prilejul încoronării regelui George al VI-lea al Angliei, a cărui Cupa Challenge de Aur a revenit călărețului român Henry Rang. Trofeul „Daily Mail” a fost cucerit de Felix Țopescu, tatăl cunoscutului comentator sportiv de televiziune, Cristian Țopescu.

– 1985: Echipa națională de handbal masculin a obținut, la Frankfurt pe Main (Germania), titlul de campioană mondială universitară.

– 1990: Republica Moldova își declară suveranitatea de stat (independența – pe 27 august 1991).

– 1995: Moare Jonas Edward Salk, medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

– Luxemburg: Ziua națională – Aniversarea zilei de naștere a Marei Ducese Charlotte” a scris Mihai Chirica.

E ceva! Deja vă simţiţi mai deştepţi, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *