A trecut Organizaţia municipală Iaşi a PSD la liberali?După cele întîmplate în ultima şedinţă de Consiliu Local, cam aşa par să stea lucrurile.
Aproape toţi consilierii locali social-democraţi au votat în şedinţa amintită cu două mîini proiectele iniţiate de primarul Mihai Chirica. Dacă nu ştiau, le aducem aminte noi: şeful executivului local ieşean este membru PNL. Ba, mai mult, consilierii PSD au acceptat pe bandă rulantă şi amendamentele propuse de liberali. Sanchi, atitudine constructivă! Aiurea! Noi nu credem că tot ce a propus Chirica, precum şi toate adăugirile aduse de liberali, meritau votate, dar, asta, deja, e o altă discuţie.
În orice partid, înainte de o şedinţă a unui consiliu local de oriunde se face o discuţie. Ce votăm, ce nu votăm, ce amendamente propunem? Aşa e normal, aşa e democratic. După care, în funcţie de rezultatul discuţiilor, consilierii se poziţionează la votul din şedinţă. Aşa se întîmplă peste tot. Pînă la ruperea în două tabere a reprezentanţilor PNL din consiliu, aşa se proceda şi la ei. Mergînd pe logica arătată mai sus ar trebui să concluzionăm că toate proiectele liberalului Chirica au primit girul Organizaţiei municipale a PSD în întîlnirile de dinainte de şedinţă. Asta ar părea explicaţia cea mai de bun-simţ la atitudinea consilierilor PSD.
Ar mai exista şi o altă explicaţie, însă. Consilierii social-democraţi nu mai ţin de partid, ci de liberali. Cel puţin aşa arată comportamentul lor din ultima vreme. Şi, atunci, apare şi întrebarea:care este reacţia conducerii social-democrate la apariţia în rîndurile lor a unor liberali convinşi, cărora le lipseşte doar carnetul de partid? Nici una. Cîte un comunicat de presă al cărui rost îl înţeleg , poate, doar ce-i care l-au redactat. Măsuri concrete, zero. Comunicatele în care înfierezi atitudinea propriilor membri de partid care nu-s urmate de nici o măsură concretă nu sînt decît niscai vorbărie. Adică, aiurea, ne delimităm. Vă delimitaţi de ce anume, că nu se vede cum o faceţi? Retragerea încrederii ar fi unica măsură de luat în aceste condiţii. Că excluşii se vor adresa instanţei, că poate chiar vor cîştiga(ne aducem aminte episodul Harabagiu) nu are absolut nici o importanţă. Tu, conducere, ai arătat că ai făcut ceea ce trebuia făcut. Activul şi simpatizanţii vor înţelege mesajul.
Aşa, ce se întîmplă? Se stă în aşteptare, fără a face nimic, aşteptînd doar incheierea termenului de funcţionare al actualui legislativ ieşean. Pot să fac cei de acolo, teoretic, ai noştri, ce vor ei, că mai au puţin de stat şi apoi vor pleca. Nu e în regulă, asta lasă impresia de slăbiciune sau, mai rău, de blat cu cei pe care îi numeşti principalii adversari politici!