Sînt copiii un factor de răspîndire al coronavirusului?

Externe

Pe măsură ce țările încep să iasă din restricţiile impuse în timpul pandemiei coronavirusului, problema modului în care virusul îi afectează pe copii și dacă școlile ar trebui să fie redeschise ia o importanță sporită.

Există mai puține cazuri de COVID-19, boala cauzată de coronavirus, în rândul copiilor, comparativ cu cazurile în rândul adulților, în conformitate cu Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din SUA (CDC). Agenția spune că aproximativ 2% din cazurile confirmate de COVID-19 din SUA au fost printre persoanele sub 18 ani. Această rată este de 2,2% în China, 1,2% în Italia și 0,8% în Spania, potrivit CDC.

Dar, ca și în cazul populației generale, epidemiologii spun că aceste rate nu includ copii asimptomatici, deoarece persoanele fără simptome sunt rareori testate pentru infecție. De asemenea, oficialii au avertizat medicii să fie în alertă pentru cazurile cu un sindrom inflamator rar care pune viața în pericol, asociat cu COVID-19 la copii, ceea ce se pare că este similar bolii Kawasaki.

Un studiu recent a observat o colecție de grupuri familiale internaționale de COVID-19 și a constatat că copiii au fost sursa inițială de infecție în mai puțin de 10% din cazuri. Raportul de studiu, produs de Universitatea din Queensland și postat pe platforma de preimprimare SSRN în aprilie, a fost transmis jurnalului medical The Lancet, dar nu a fost încă, confirmat de alte studii.

Câteva studii de mai mică amploare în ţări precum Iran și Franța au ajuns la concluzii similare, la fel ca și Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda.

Cel puțin un studiu care a analizat cantitatea de coronavirus din corpul pacienților cu COVID-19, o măsurare cunoscută sub numele de „încărcătura virală”, a descoperit că volumul nu a fost legat de vârstă.

Cercetătorii de la Institutul pentru Virologie de la Charité – Universitätsmedizin Berlin au spus că o analiză la începutul acestui an efectuate pe  aproape 4.000 de probe pozitive de test a constatat că cei mici nu diferă în mod semnificativ de adulții cu încărcătură virală, ceea ce îi conduce la o atitudine prudentă la subiectul redeschiderii necondiţionate a şcolilor.

Dar o analiză separată a acestui studiu efectuat de Universitatea din Zurich a avertizat că rezultatele sunt dificil de interpretat datorită metodelor statistice utilizate și a numărului mic de cazuri identificate la copii și adolescenți. „O reanaliză a datelor rezumate cu un test pentru tendință sugerează că există dovezi moderate, dar nu copleșitoare, pentru creșterea încărcăturii virale odată cu creșterea vârstei”, a scris conducătorul grupului care a efectuat analiza, Dr. Leonhard Held, profesor de biostatistică la Universitatea din Zurich.

(reuters.co.uk)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *