Regatul Unit a depășit Italia pentru a raporta cel mai mare număr oficial de decese cauzate de coronavirus din Europa, au arătat cifrele date publicităţii marți, crescând presiunea asupra premierului Boris Johnson în legătură cu răspunsul său la criză.
Cifrele săptămânale ale Oficiului Britanic pentru Statistică Națională (ONS) au adăugat peste 7.000 de decese în Anglia și Țara Galilor, ridicând totalul pentru Regatul Unit la 32.313 la sfârșitul lunii aprilie. Doar Statele Unite au suferit mai multe decese decât Marea Britanie, potrivit datelor de până acum.
Cifrele de marți se bazează pe mențiunile certificatului de deces al COVID-19, boala cauzată de noul coronavirus, inclusiv cazuri suspecte. În timp ce diferite moduri de numărare îngreunează comparațiile cu alte țări, cifra a confirmat că Marea Britanie a fost printre cele mai afectate de o pandemie care a ucis mai mult de 250.000 de persoane în întreaga lume.
„Marea Britanie a fost lovită foarte tare în acest val de COVID-19 și fiecare deces va (a) adus tristețe familiilor”, a spus profesorul James Naismith de la Universitatea Oxford, care este directorul Institutului de cercetare medicală Rosalind Franklin.
Politicienii din opoziție au spus că cifrele dovedeau că guvernul este prea lent pentru a furniza suficient echipament de protecție spitalelor și pentru a introduce testele în masă. „M-ar fi uimit, dacă ne uităm înapoi, nu ne gândim: da, am fi putut face ceva diferit acolo”, a declarat consilierul științific principal al guvernului, Patrick Vallance, ca răspuns la întrebările parlamentarilor cu privire la testare.
Ministerul Sănătății din Marea Britanie a declarat că datele ONS trebuie tratate cu grijă. „Sîntem precauți relativ la extrapolarea sau estimarea cifrelor bazate pe date istorice, deoarece riscă să fie extrem de înșelătoare”, a spus acesta pe Twitter.
Miniștrilor nu le plac comparațiile cu numărul total al deceselor, spunând că excesul de mortalitate – numărul de decese din toate cauzele care depășesc media pe perioada anului – este mai semnificativ, deoarece este comparabil la nivel internațional.
Dar dovezile timpurii pentru excesul de mortalitate sugerează că Marea Britanie va fi una dintre cele mai afectate și asupra acestei măsuri. Statisticul ONS, Nick Stripe, a declarat că decesele în exces din Regatul Unit au fost cu aproximativ 42.000 mai mari decât media în acest moment al anului.
Doar aproximativ 80% din aceste decese în exces au fost asociate în mod special cu COVID-19. Datele săptămânale ale ONS au arătat, de asemenea, apogeul numărului de decese COVID-19, care au trecut probabil, deși săptămâna până la 24 aprilie a fost încă a doua cea mai mortală de când înregistrările comparabile au început în 1993.
Declinul general a mascat și o imagine înrăutățită în casele de îngrijire. ONS a declarat că 7.911 decese din toate cauzele au fost înregistrate în casele de îngrijire în săptămâna care se încheie pe 24 aprilie, de trei ori mai mare decât o lună anterior. „Aceste cifre arată că vorbirea de a fi„ trecut de apogeul ”acestui virus groaznic pur și simplu nu este valabilă pentru îngrijirea socială”, a declarat Liz Kendall, deputat al partidului Laburist, de opoziţie.
(reuters.co.uk)