Surprize, surprize! Acuzat de liberalii ieşeni, şi nu numai de ei, că nu face nimic pentru reducerea poluării în municipiul Iaşi, primarul Mihai Chirica face cunoscut, prin intermediul paginii sale de facebook, un proiect de lege care, în opinia sa, ar viza tocmai combaterea poluării. Redăm mai jos postarea şefului administraţiei locale ieşene.
”Pe parcursul acestei săptămâni am elaborat un proiect de lege privind interzicerea înmatriculării în România a vehiculelor sub norma de poluare Euro 4. Practic orice vehicul care va fi adus în țară și are o normă de poluare sub euro 4 (de la euro 3 în jos) să nu mai poată să fie înmatriculat în România.
Dar mai important este să înțelegem de ce este nevoie de o asemenea lege:
1. Apărăm mediul, deci apărăm sănătatea, pentru că în ultimii trei ani s-a dublat numărul bolnavilor cronici cu afecțiuni ale plămânilor, ajungând la cca 2,2 milioane pacienți, iar numărul bolnavilor de astm a ajuns la peste 400 de mii, singurul lucru care a crescut simțitor în România fiind importul de mașini uzate, nu fabrici, nu uzine.
2. Ridicarea taxei de mediu în România, fără alte măsuri compensatorii, măsuri luate de celelalte state europene, a determinat exportarea către țara noastră a peste două milioane de vehicule uzate, iar peste 60% dintre acestea sunt mai vechi de 20 de ani. Practic am devenit “cimitirul de mașini al Europei“, în condițiile în care statul român nu a făcut nimic.
3. Costul acestui import masiv de vehicule uzate a depășit producția totala a uzinelor Dacia – Renault pe un an întreg, practic a micșorat PIB -ul României cu mai mult de 2% (cam cât cheltuim noi pentru apărarea țării).
4. Consecințele asupra mediului sunt devastatoare, toate aglomerările urbane au înregistrat depășiri enorme de pulberi în atmosfera care, prin inhalare, ajung direct în compoziția sângelui.
5. Aceasta propunere nu vizează mașinile existente în țara noastră, dar trage un semnal de alarmă să nu mai cheltuim banii pe mașini care foarte curând nu vor mai putea fi folosite, ci dimpotrivă să utilizam rațional acești bani.
Proiectul de lege va fi înaintat parlamentarilor de Iași, Camerei Deputaților și Senatului României, Guvernului României și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.”