Avem candidaţii la ”prezidenţiale”! Ce şanse are fiecare?

Politic

Perioada de depunere a candidaturilor pentru funcţia de preşedinte al României s-a încheiat duminică, 22 septembrie. Seara, tîrziu. Deşi site-ul Biroului Electoral Central, consultat azi, dis de dimineaţă, afişează doar două nume, noi am numărat 10. Sperăm să fi numărat corect!

Haideţi să-i trecem în revistă şi să spunem, în opinia noastră, cam ce şanse are fiecare.

1. Klaus Werner Iohannis(susţinut de PNL) -Este marele favorit al scrutinului, deşi în cei cinci ani de mandat nu a rupt, în opinia noastră, gura tîrgului. Preşedintele în funcţie beneficiază , însă, de o mare notorietate. Ţinînd cont ca la vot se poate prezenta oricine, inclusiv cetăţeanul care nu poate arăta România pe hartă, faptul că numele lui Iohannis este arhicunoscut va conta foarte mult. Nu ştim dacă va fi suficient, dar, în mod cert pleacă cu prima şansă. De departe.Stagnare sau uşoară scădere.

2. Viorica Vasilica Dăncilă(susţinută de PSD) – În uşor reviriment şi îmbunătăţire de imagine. Şi ea, ca şi Iohannis, beneficiază de o mare notorietate.Atmosfera anti-PSD întreţinută de mijloacele media precum şi înfrîngerea drastică la recentele alegeri europarlamentare a partidului pe care  îl reprezintă vor cîntări greu. Suficient de greu pentru a nu putea face pasul în turul II? Noi credem că nu.Uşoară creştere.

3. Dan Barna (susţinut de USR) -Plecat pe cai mari după momentul 26 mai, liderul USR-ist ori a tăcut cînd trebuia să vorbească, ori şi-a dat cu stîngul în dreptul cînd a făcut-o. În opinia noastră, este pe un uşor trend descendent. Asta nu înseamnă că nu rămîne un competitor viabil pentru accederea in turul II. Doar că nu mai este marele favorit.Stagnare sau uşoară scădere

4.Teodor Paleologu (susţinut de PMP) -Fără şanse. Plăcut de cei care apreciază ”zicerile” spumoase, Paleologu va plăti electoral declararea lui Traian Băsescu drept colaborator al poliţiei politice comuniste. În fond, ideea candidaturii sale pare că ar fi aparţinut lui Băsescu. Va scădea.

5.Mircea Diaconu (susţinut de ALDE şi ProRomânia) – Va lua procente bune. Neimplicat în nici un scandal legat de corupţie, fost europarlamentar independent, Diaconu va lua procente bunicele. Lipsa de sprijin (real , nu declarativ) din partea structurilor ALDE din teritoriu , precum şi scandalurile din partidul lui Tăriceanu, îl vor trage în jos. Scădere uşoară.

6. Cătălin Ivan (susţinut de PADN) – Mister total! Nu ne încumetăm să dăm vreun pronostic. Oricum, faptul că a strîns semnăturile necesare candidaturii poate fi deja cotat ca o mică victorie.

7.Ramona Ioana Bruynseels( susţinută de PPU)- Apariţie interesantă. Discurs moderat, echilibrat. Părea în stare să crească.Asta la început. pe parcurs s-a cam stins. Fără şanse reale.

8. Alexandru Cumpănaşu (Independent) – Va fi marea surpriză a alegerilor.În opinia noastră , Cumpănaşu va atinge 5% fluierînd. Avînd în vedere ultimul scandal, legat de uciderea unei fetiţe de 11 ani în judeţul Dîmboviţa, tema campaniei sale a primit şi mai mult combustibil. Creştere mare.

9. Victor Ringhilescu (susţinut de GAMD) – nevăzut, necunoscut..

10. Hunor Kelemen (susţinut de UDMR) -Nimic de comentat.

Concluzii:În opinia noastră , finala pentru prezidenţiale se va da între Iohannis şi Dăncilă. Candidatul social-democrat ar fi cel mai comod adversar pentru preşedintele în exerciţiu, iar acesta are pîrghiile necesare pentru a implementa acest scenariu. Marea surpriză poate veni doar de la Cumpănaşu, nicidecum de la Barna. Dacă cetăţeni care îşi schimbă votul la fiecare alegere sau care , de obicei, nu ies la vot, vor ajunge la concluzia că lupta pentru siguranţa copiilor lor şi a lor persoanală primează în faţa luptei anticorupţie, atunci vom avea surprize. Dacă nu, Iohannis-Dăncilă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *