ALDE! La Bucureşti, în opoziţie! La Iaşi, la putere!

Politic

Mult trîmbiţata ieşire a ALDE de la guvernare va avea puţine efecte în terioriu. Deşi oamenii lui Tăriceanu vor părăsi fotoliile ministeriale din cabinetul Dăncilă, în judeţe lucrurile vor sta cu totul altfel. De voie, de nevoie, social-democraţii vor trebui să continue colaborarea cu, de acum, foştii colegi de guvernare.

Exemplul judeţului Iaşi este semnificativ în această privinţă. Conform declaraţiilor făcute MEDIAFAX de către preşedintele CJ, Maricel Popa, colaborarea cu ALDE nu va fi afectată de decizia de ieri a lui Tăriceanu. Adică, Victor Chirilă are toate şansele să-şi păstreze funcţia de vicepreşedinte , deşi zvonurile din mediul politic ieşean dădeau ca iminentă debarcarea şi înlocuirea sa. Ce l-a determinat pe Popa să facă o declaraţie de ”fidelitate” faţă de cei trei consilieri judeţeni ALDE nu este greu de înţeles. Cu cele 17 voturi ale sale în CJ , PSD Iaşi nu poate să treacă nici un proiect, fie el de investiţii sau de construire a unui WC public la o intersecţie de drumuri, fără voturile celor de la ALDE. PNL şi PMP şi-au făcut un obicei din a respinge orice proiect de hotărîre propus de social-democraţi, astfel încît cele 3 voturi ale ALDE , alături de cele 2 ale UNPR, asigură PSD o şubredă majoritate de un vot. Proiectele de patrimoniu nici măcar nu mai trebuie incluse pe ordinea de zi, după părerea noastră, majoritatea de două treimi neputînd fi atinsă, aşa cum, dealtfel, s-a şi demonstrat pînă acum.

Trăgînd linie şi adunînd, avem cam în felul următor. PNL, aliat cu PMP , chiar dacă adună şi voturile UNPR şi ALDE nu îl poate debarca din funcţia de preşedinte pe Maricel Popa. Cele 17 voturi ale PSD fac imposibilă atingerea unei majorităţi de două treimi de către PNL şi aliaţii săi. Deci, Popa rămîne în funcţie. Pe de altă parte, fără voturile celor de la ALDE, Maricel Popa ar putea foarte bine să se apuce de rezolvat cuvinte încrucişate în şedinţele CJ, că, oricum , nici o hotărîre nu ar trece.Aşa încît, Popa trebuie să continue colaborarea cu ALDE Iaşi. Ceea ce ne duce la o situaţie paradoxală. Un partid este la nivel central în opoziţie, dar la nivel teritorial este la putere.

Matematica ne arată că aşa stau lucrurile. Întrebarea care se pune este dacă e şi moral aşa ceva? Dar cui îi mai pasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *